У четвер ввечері, 16 грудня, відбулася пресконференція приурочена до шоу-матчу з кіберспортивної дисципліни CS:GO між командами ветеранів АТО: Київ проти Львова. Це був перший турнір в рамках реабілітаційної національної програми Української професійної кіберспортивної асоціації (UPEA) “Відповідальність Ліга”. Перемогу отримала команда зі Львова з рахунком 2:0.

Член правління UPEA Олег Рибалка повідомив про задачі проєкту:

Проєкт “Відповідальність Ліга” вирішує декілька завдань. По-перше, ми створюємо корисний сервіс для реабілітації та ресоціалізації ветеранів АТО/ООС, дітей з інвалідністю та людей старше 60 років. По-друге, ми на практиці показуємо суспільству та державним органам потенціал і мультифункціональність кіберспорту як сучасного соціокультурного явища. Наші зусилля спрямовані на створення платформи для наукових досліджень, результати яких стануть базисом для конструктивного діалогу галузі та громадянського суспільства.

На відміну від спорту великих досягнень, соціальний спорт реабілітує, ресоціалізує та допомагає пережити психологічні травми. Під наглядом спеціалістів, кіберспорт також вирішує подібні завдання.

Медичний психолог, нейропсихолог, член Асоціації нейропсихологів України Дмитро Вакуленко заявив, що бачить у іграх користь для організму людини:

Кіберспорт – це значно більше, ніж просто змагання у комп’ютерній грі. Підготовка до змагань включає в себе системну роботу з моторною сферою, когнітивними функціями та соціально-комунікативними навичками. Це дає можливість успішно реалізувати себе як на міжнародній арені кіберспотру, так і в повсякденному житті.

Максим Єрмохін повернувся з зони АТО після поранення. Він вступив до команди ветеранів АТО Joint Forces рік тому і з тих пір тренується 2-3 рази на тиждень по 3 години.

Максим Єрмохін, ветеран АТО, капітан кіберспортивної команди Joint Forces:

Для вагомих змін у психологічному стані потрібен час. Але уже зараз можу сказати, що тренування допомагають в адаптації до соціуму, в покращенні комунікації та у контролі внутрішнього стану. Раніше емоції йшли хвилями, зараз це поступово вирівнюється. Також тренування розвинули увагу, аналіз ситуації, увагу до дрібниць та швидку реакцію.

Ганна Демиденко, керівниця експертної групи взаємодії з громадськими об’єднаннями та розвитку ветеранського руху Міністерства ветеранiв, підкреслила, що у соціального кіберспорту є великий потенціал:

Ми спробували кіберспорт як інструмент повернення бійців до соціуму і бачимо, що цей експеримент приносить результати. Поступово наші ветерани опановують нові навички, працюють над подоланням негативних психологічних наслідків воєнних дій, стають частиною команди. Ми бачимо великий потенціал у цьому напрямку реабілітації та розглядаємо її можливе масштабування та залучення нових учасників.

Анна Коротич, керівниця департаменту PR та комунікацій SOCAR Energy Ukraine, який є партнером програми “Відповідальність Ліга:

Завдання та обов’язок бізнесу – підтримувати та надавати поштовх соціально-важливим ініціативам, якою і є Відповідальність Ліга. Ми дуже раді, що саме в Україні з’явилась такий унікальний інноваційний проєкт, який допомагає нашому суспільству долати бар’єри та ставати ще більш інклюзивним.

“Відповідальність Ліга” – національний проєкт Української Професійної Кіберспортивної Асоціації, який реалізується за підтримки SOCAR Energy Ukraine. Його метою є створення за допомогою кіберспорту сервісної платформи для соціалізації та розвитку гравців, а також створення нових можливостей та підвищення якості життя різних соціальних груп.